Tasarım Parkı Mag For Her Özel Röportajı

Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda 2010 yılında Y. iç Mimar Nursema Öztürk’ün bir hayali olarak kurulan Tasarım Parkı, bugüne kadar yüzlerce yaratıcı etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Tasarım Parkı Mag For Her Özel Röportajı

Tasarım Parkı Kurucusu Nursema Öztürk, Yüksek İçmimar /Öğretim Görevlisi Öznur Özgan, İçmimar/Öğretmen İlkay Bülbül, Koç ve Mentor Arzu Demirel ile Magforher.com‘a özel gerçekleştirdiğimiz röportajımız ile sizlerleyiz!

  • Tasarım Parkı’nda kadınları destekleme ve kadın dayanışması adına nasıl bir anlayış benimseniyor? (cevaplayan Nursema Öztürk)

2002 yılında temelleri attığımız ve 2010 yılında resmi bir şekilde kurduğumuz Tasarım Parkı, Kadıköy Moda’da, tasarım ve sanatseverleri bir araya getirerek Anadolu Yakası’nın sanat ve tasarım etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Kurucusu olmaktan gurur duyduğum bu çok özel oluşumu bugünlere getirmek tabii ki kolay olmadı. Ama bu yolculuk çok keyifli geçti ve bana çok şey kattı.

Çocuk yapmanın ve çocuk sahibi olmanın işimize engel olmadığını düşünüyoruz. Her koşulda hem anne olmayı hem de işimizi yapmayı marifet değil, koşullara ayak uydurmak ve durumu mazeretten öte beceri olarak kabul eden kadınlarız. Aslında işimizin sadece tekil bir iş olmadığını da söyleyebiliriz. Örneğin hem öğretim görevlisi hem içmimar hem işletmeci hem onaran hem satınalma yapan hem tadilat işleri yapabilen bir de tüm bunları tasarımcı, sanatçı ve eğitmen kimliklerimizle koordinasyonlu halde kolaylıkla yürütebilen kadınlarız. Bizim gibi düşünen, gücüne inanan kadınları daha da güçlendirmek ve onlara ilham olmak, onlara alan açmak için varız. Biz birbirimizden ilham alıyoruz, besleniyoruz ve mutlu oluyoruz. Hatta iş yapış biçimimimizi de serbest, özgür, bağımsız, sorumlu, yaratıcı, zamansız bir paylaşım modeli haline getirdik. Patronsuz bir model yaratmak istiyoruz. Güzel enerjileri olan  yaratıcı insanlara her zaman kapımız açık.

  • Türkiye’de kadınlara çalışma ve sosyal hayatlarında pozitif ayrımcılığın gerekli ölçülerde sağlandığını düşünüyor musunuz? (cevaplayan Arzu Demirel)

Türkiye’de kadınların çalışma hayatına katılımı çok önemli ve hassas bir konu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizde 2022’de 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsizlik oranı yüzde 10,4 seviyesindeydi.  Bu oran, erkeklerde yüzde 8,9, kadınlarda yüzde 13,4 olarak tahmin edilmiştir. Son yıllarda artan farkındalık ve destekle birlikte kadın istihdamı artmış olsa da, hala cinsiyet eşitsizliği mevcut. Bunun için toplumun her kademesindeki yetkililer ve sosyal sorumluluk alanındaki örgütler daha fazla faaliyette bulunarak birbirini desteklemelidir.

  • Tasarım Parkı’nda kimlerle iş birliği gerçekleştiriyorsunuz? (cevaplayan Nursema Öztürk, İlkay Bülbül, Öznur Özgan, Arzu Demirel)

Tasarım Parkı, aralarında birçok farklı alandan,  yetenekli ve profosyonel kadın girişimcinin  katkılarıyla kadın dayanışmasını ve üretimini destekleyen ve teşvik eden çok değerli çalışmalar gerçekleştiriyor. Kendilerini “güçlü ve üretken  kadınlar” olarak tanımlayan Tasarım Parkı kadınları odaklarına sanat ve tasarımı alıyor.

Tasarım Parkı olarak güç birliği yaptığımız kadınlardan bahsetmek isterim. Sevgili Öznur Özgan benim İçmimarlıktan ilk öğrencim  ve şu an kendisi de profosyonel hayatta içmimarlık mesleğinin yanı sıra Üniversite’de Öğretim Görevlisi olarak çalışıyor. Öznur ile proje ve etkinlik alanında çözüm ortaklığı yapıyoruz. Yine aynı şekilde sevgili İlkay Bülbül de benim son dönem mezun öğrencilerimden ve çok yaratıcı çalışmaları var. Kendisi aynı zamanda Tasarım ve teknoloji öğretmeni … Sanat ve yaratıcılık kısmında  güzel bir ekip olduk. Ayrıca sevgili Arzu Demirel de Tasarım Parkı’nın misyonunu paylaşan iş ortaklarımızdan biri. Kendisi Tasarım Parkı’nda kurumsal Koçluk alanındaki faaliyetler ile birlikte Cashflow Finansal Okuryazar atölyeleri gerçekleştirerek kadın girişimcilerin desteklenmesine katkıda bulunuyor. Aramıza yeni katılan donanımlı kadınlarımız da var ve onlar da bizler gibi düşünen ve yeteneklerini ortaya koyan , güçlü kadınlar..

Yüksek İçmimar / Öğretim Görevlisi Öznur Özgan

Günümüzde iş dünyası, kadınların güçlenmesi ve etkileyici roller üstlenmesi konusunda önemli bir evrim geçiriyor. Bu evrim, tasarım dünyasında da etkisini gösteriyor ve Tasarım Parkı, kadınların bir araya gelerek yaratıcılıklarını birleştirdiği bir platform olarak öne çıkıyor. Tasarım Parkı, farklı disiplinlerden gelen yetenekli kadınların bir araya gelerek tasarımın sınırlarını zorladığı dinamik bir ortam sunuyor. Bu kadınlar, sadece mesleklerinde değil, aynı zamanda birbirlerini destekleyen bir işbirliği içinde de öncü rol oynuyor. Tasarım Parkı çalışanları, sadece kendi alanlarındaki yetenekleri ile değil, aynı zamanda birlikte çalışma ve dayanışma kültürü ile de öne çıkıyor. Bir proje üzerinde işbirliği yapmak, farklı bakış açılarından faydalanmak ve birbirlerinin güçlü yönlerini desteklemek, birlikte güçlenmek ana temaları.

İçmimar / Öğretmen İlkay Bülbül

Kadın olmanın toplumda çok çeşitli zorlukları var. Biz Tasarım Parkı ailesi olarak olumsuzluklara ve zorluklara odaklanıp duraklamak, gerilemek yerine olumlu yönleri önümüze koyup ilerlemeyi tercih ediyoruz. Tasarım Parkı içerisinde girişimci bir kadın olmak için hedef koymak, kararlı olmak, iç disipline ve girişimci bir ruha sahip olmak önemli. Burada keşke demek yerine yapabilirim ve yapacağım demeyi öğrendim. Ben eğitimci iç mimar ve sanatçı, ressam olarak Türkiye’deki atık sorunlarıyla ilgili konularda çözüm arayışlarına bulunuyorum, sürdürülebilir sanat çalışmaları yapıyorum. Atıkları sanata dönüştürmeyi, bireye ve topluma fayda sağlayan projeler geliştirmeyi seviyorum.

Koç ve Mentor Arzu Demirel

Tasarım Parkı’nı yaklaşık 8 yıldır yakından takip ediyorum ve özellikle sanatın, girişimcilikte -kadının olduğu her alanda- kadını, gençleri ve sosyal anlamda kendini var etmek isteyen herkesi kapsayarak faaliyetlerini yürütmekte. Bu anlamda kendimi Tasarım Parkı’nın misyonu ile ortak yönde olduğumu görüyorum. Bu da “Kurumsal Koç”luk alanındaki faaliyetlerim ve “Cashflow Finansal Okuryazar Atölyeleri”m için ideal bir ortam sunuyor. Farklı zamanlarda yapılan etkinliklere de katılarak sosyalleşme imkanımı da sağlıyor. Kadın girişimcilerin yeterli seviyede desteklenmesinin ötesinde girişimcilerin doğru kaynaklara ulaşma ve bilinirlik, iyi bir rehber ile buluşmada karşılaştığı sıkıntılar nedeniyle daha çok desteklenmeye ihtiyacı var. Sadece maddi destek değil manevi, mesleki gelişim anlamında da desteklenecek bütünsel çalışmalar geliştirilmeli. Desteğe ihtiyacı olan girişimcilere karşı açık olmak, cesaretle ellerinden tutacak deneyimli rehberlerin olması ve toplumda özellikle kadınların finansal olarak özgür olmaları ve geleceğin teminatında önemli bir unsur.

  • Tasarım Parkı, kültür ve sanat etkinliklerini globale de taşıyor mu? Bu alandaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz? (cevaplayan Nursema Öztürk)

Tasarım Parkı kuruluşunun 14. Yılında, 22 yıllık  deneyim ile  pes etmeden, kendi imkanları ile gelişmeye devam ediyor.. Hatta Türkiye sınırlarını aşıp Londra’da “Designpark” olarak  2021 yılında kurduğumuz şirketimizin bir uzantısı şeklinde tasarım ve sanat, yaratıcılık adına çalışmaları sürdürmek için çalışmalar içinde. Londra Designpark’ın başında Mimar olan kızım Alara Öztürk var. 17 yaşından bu yana İngiltere’de yaşıyor. Kendisi şu anda 24 yaşında, Tasarım Parkı’nın kurulduğu yıllarda aynı vizyonu deneyimlendiğinde 9 yaşındaydı ve genç ve güçlü bir  kadını olma yolunda ilerliyor…

  • Eklemek istedikleriniz..  (cevaplayan Nursema Öztürk)

Bir kadın girişimci olarak dayanışmanın gücüne inanıyor, özellikle STK’ların bu alanda çok belirleyici çalışmalar gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Bu nedenle de alanında çok özel ve başarılı birçok derneğe üyeliğim bulunuyor.

Örneğin; sağlık ve eğitim alanlarında topluma hizmet için çalışmalar gerçekleştiren BUSADER, benim üyesi olduğum çok değerli bir dernek. BUSADER’in güçlü kadınları arasında yer almak ve gerçekleştirdikleri çok özel projelere elimden geldiği kadar dahil olmak benim için gurur verici. Ayrıca kadınların iş hayatında sürdürülebilir bir şekilde var olmalarını ve yükselmelerini destekleyen gönüllü kuruluş ve küresel bir ağın parçası olan PWN (Proffesional Women’s Network) ile kadın iş sahiplerinin tedarik zincirine katılımı için eğitim ve iş bağlantısı fırsatı sağlayan We Connect’in de üyeleri arasında yer alıyorum.