‘Splint’ Dişlerde Yaşlanma Karşıtı Etki Oluşturuyor

Tüm organlarımız ve cildimiz gibi yıllar içinde dişlerimiz de aşınır, yıpranır ve beraberinde yüzümüzde yaşlılık belirtileri oluşmaya başlar. Çene ile burun arasındaki mesafenin düşmesi, yanakların ve ağız kenarlarının sarkması dişlerimizle de bağlantılı durumlardır. Diş Hekimi Gülcan Usal dişlerin ve çenenin doğru pozisyonda kalmasını sağlayarak çene kaslarındaki gerginliği azaltan ve bu sayede daha genç ve dinamik bir ifadeye zemin hazırlayan Splint’i anlattı.

Dişler yaşlanmayı belirginleştiriyor

Dişlerimiz vücudumuzun sürekli işlev gören bir parçası olarak her organımız gibi zaman içinde yaşlanır. Bu sürecin hızlanmasında veya yavaşlamasında çevresel faktörlerin de etkisi büyüktür. Dişler yıllar içinde aşınarak dikey boyut kaybına uğrar ve yüzümüzün alt üçte biri, yani çene-burun mesafesi düşer ve tipik yaşlılık belirtisi olan sarkık ağız kenarları, sarkık yanaklar görüntüsü oluşur. Dişlerde ise çatlaklar, kırıklar ve sararmalar görülür.  Bazılarında bu yaşlanma süreci ince mine yapısı gibi genetik sebeplerden ötürü, bazılarında ise çevresel faktörler nedeniyle hızlı gelişir. Çevresel faktörler arasında beslenme, uyku bozuklukları, stres, yanlış diş fırçası veya diş macunu ile uygulanan hatalı diş fırçalama tekniklerini sayabiliriz. Ayrıca bruksizm ve çene eklemi rahatsızlıkları (CMD) gibi sebepler de bu konuda önemli etkenlerdir. 

Splint nedir?

Splint kişiye özel olarak alt veya üst çene için hazırlanan sert ve şeffaf renkte bir koruyucu apereydir. Hastanın çene pozisyonunu belirlemek ve doğru çene ilişkisini sağlamak için alınan dijital ölçü ve sentrik kaydı sonrası hazırlanır.

Splint dişlerin aşınmasını veya çatlamasını önlemek, varsa çene eklemi sorunlarını tedavi etmek, diş sıkma veya gıcırdatma gibi durumları yönetmek amacıyla kullanılır. Gece splintleri, özellikle uyku sırasında dişlerin aşınmasını veya hasar görmesini önlemeye yararken, diğer splint türleri gün boyunca ağızda kalabilir. Bu aparey, diş hekimleri tarafından önerildiği durumlarda kişinin ihtiyaçlarına ve sorunlarına göre özel olarak tasarlanır ve uygun şekilde ayarlanır.

Splint anti aging etki oluşturuyor

Splint, dişlerin ve çenenin doğru pozisyonda kalmasını sağlayarak çene kaslarını rahatlatır. Bu durum ağız ve çene kaslarında gerginliği veya ağrıyı azalttığı gibi yüz ovalımızın kareleşmesini engeller. Böylelikle daha genç ve dinamik bir ifadeye sahip olmanıza yardımcı olur. Dolayısıyla splint, çeşitli yollarla dişlerin ve ağız sağlığının yaşlanmasını önlemeye veya azaltmaya yardımcı olan bir tür anti-aging ürünü olarak kabul edilebilir. Splint’in etkili olabilmesi için, bir diş hekimi tarafından doğru şekilde uygulanması ve düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir.

Bruksizm karşısında etkili çözüm

Gündüzleri bilincimiz açıkken yutkunma dışında dişlerimizin birbirine değmediğini kontrol edebilir ve yönetebiliriz. Ama geceleri uyurken artık çağımızın hastalığı olan bruksizm yani diş sıkma sorunuyla başa çıkamayabiliriz. Dişlerin geceleri çok fazla ve gereksiz kuvvete maruz kalmasını sadece splint ile önleyebiliriz. Bu aperey ayrıca diş gıcırdatmadan dolayı dişlerin aşınmasını, çatlamasını ve kırılmasını da önlemeye fayda sağlar. Dişlerimizin yaşlanmaması ve hep sağlıklı kalması için evde istikrarlı ve doğru bir ağız hijyen protokolü uygulamak önemlidir. Diş ve ağız sağlığı için altı ayda bir diş hekimine gitmek oluşabilecek sorunlara erken aşamada önlem almayı sağlar. Dişlerimizin formunu korumak ve yaşlanma karşıtı görüntü sağlamak için özellikle geceleri diş hekimimizin önereceği splinti kullanmak etkili sonuçlar doğuracaktır.