Sosyal Medya Yaşamımızı Nasıl Etkiliyor?

Televizyonda diziler ve filmler, sosyal medyada paylaşımlar ve beğeniler hayatımızın önemli bir bölümünü kaplıyor. Bağımlılık derecesine varan alışkanlıklar oluşturan geleneksel ve yeni medya özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkilere sahip. Kişisel Gelişim Uzmanı Turhan Güldaş, dizilerdeki şiddet özendirici sahnelerden, sosyal medyadaki sanal hayatlara kadar farklı konulara değinirken özellikle ebeveynleri uyarıyor.

Pandemi süreci bağımlılıklarımızı artırdı

Covid-19 pandemi süreci medyaya olan ilgiyi artırdı. Çünkü hepimiz eve kapandık ve televizyona yöneldik. Dizi ve sosyal medya çok aktif kullanıldı. Eve kapanma maalesef televizyon ve sosyal medya bağımlılığımızı provoke eden ve artıran bir faktör oldu.

Bize empoze edildiği şekilde düşünüp yaşıyoruz

Tüm dünya düzenine baktığımızda özellikle kapitalist toplumlarda insanları yönetmek için belirli bağımlılıklarla uyuşturmak gerekiyor. Üst akıl veya dünyayı yönlendiren insanlar, kendini geliştiren, okuyan, sorgulayan bireyleri çok istemiyorlar. Bu yüzden sosyal medya ve medya insanları manipüle etmek için kullanılıyor. Bir konu hakkındaki fikirlerinizi veya alışveriş taleplerinizi aslında başkaları yönlendiriyor. Sosyal medyada veya medyada bize empoze edilen fikirler bir süre sonra bizim kendi fikrimiz haline geliyor. Düşüncelerimizi yönlendirdikleri için bir süre sonra onların istedikleri şekilde düşünüp yaşamaya başlıyoruz.

Sokakta artan şiddette dizilerin etkisi büyük

Dizilerdeki şiddet, sokakta artan şiddette önemli bir unsur. Kadına şiddet, sağlık personeline şiddet, hayvana şiddet hepsi aslında şiddetin farklı versiyonları. Milyonların izlediği dizilerdeki karakterleri insanlar, özellikle de çocuklar rol model alıyor. Maço karakterler, erkek egemen figürler bilinçaltına yerleşiyor. İnsanlar ailesinde ve günlük yaşamında bunu uygulamaya başlıyor.

Kötülükler çocukların bilinçaltına yerleşiyor

Çocuklar boş sayfa gibidir. Anne baba bir şey izlerken çocuklar da izliyor. Erkek dediğin böyle olur!” diye gösterilen bir karakteri ileride çocuk örnek alabiliyor. Dizilerdeki sahneler çocukların bilinçaltını etkiliyor. Bilinçaltına yapılan manipülasyonlar ileride yankı şeklinde ortaya çıkacak. Çok dikkatli olmamız gerekiyor. Bazı ebeveynler çocuk yeter ki yanımdan gitsin, kendi başına vakit geçirsin, ne yaparsa yapsın diyor.  Bu da çocuklarda asosyallik veya hırçınlık olarak karşımıza çıkıyor.

Sosyal medya çocuklarda bir an önce büyüme isteği doğuruyor

Ergenlerde ve çocuklarda hızlı büyüme isteği bizim çocukluğumuza göre çok daha fazla görülüyor. Bu isteğin oluşmasında sosyal medyanın büyük etkisi var. Çocuklarımıza yaşadığı yaştan zevk almasını öğretmeliyiz. Çocuk olduğu yaşta mutlu olursa sonraki yaşlara aşırı bir özenti duymayacaktır. Sevgi, ilgi ve saygı çocuğa aşılanırsa çocuk halinden memnun olur. Çocuklarımıza hayatın adım adım olduğunu öğretmemiz gerekiyor. Bir şey elde etmek için çaba sarf etmenin, emek vermenin ve sabretmenin önemini öğretmeliyiz.

Televizyon ve sosyal medya robotlaştırıyor

Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkilerinden bahsediyorken yetişkinler üzerindeki etkisine de bakmak lazım. Televizyon ve sosyal medya insanı bağımlılıkla robotlaştırıyor. Algoritması zaten ona göre oluşturulmuş. Hangi videoyu daha fazla izliyorsanız onu önüne getiriyor ve saatlerce vaktinizi alabiliyor. Sosyal medya adı üzerinde sanal bir ortam. Orada gördüğünüz insanların hayatları gerçek değil birçoğu kurgu. Bunun farkında olmak gerekiyor.

Teknolojinin iyi yanlarını kullanmak gerekiyor

Dünyada atom bombasını yapan da bilim, aşıyı bulan da bilim. Siz hangi tarafta kullanırsınız o işe yarar. Teknoloji de öyle. İnternetin insanların gelişimi için inanılmaz faydaları var. Onu kendimizi geliştirmek için kullanmamız gerekiyor. Zaman öldürmek için kullanmak beyne deformasyon da yapıyor. Saatlerce benzer ve anlamsız şeyler izlemek hipnotize olmak gibi birşey. Çocuklar yemek yerken önüne tablet vermek çok erken yaşta bu bağımlılığa kapı açıyor. 

Spor ve sanat çocukları sosyal medyadan uzaklaştırır

Çocuklara spor ve sanat kültürünü vermemiz lazım. Bu tür şeyler insanın ruhuna işler. Onları beden ve ruh sağlığına olumlu etkileri olan şeylere yönlendirmek gerekiyor. Bir sporda profesyonel olacak diye kaide yok. Sağlıklı bir beden için spor yapsın. En azından sosyal medya ile geçireceği vakti spor yaparak geçirir.

Sevdiklerinizle gerçek iletişim kurun

Eğer sosyal medyada fazla zaman geçirmek istemiyorsak kendimize ve sevdiklerimize zaman ayırmalıyız. Sevdiklerimizle gerçek, yüz yüze iletişim kurarsak sanal iletişime olan bağımlılığımız zaman içerisinde azalacaktır.