Fibromiyalji ile Yaşamak: Tanıdan Tedaviye Bilinçli Adımlar


Uzmanlar, 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü’nde, görünmeyen ağrıların yaşam kalitesine olan etkisine dikkat çekiyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 100.000 kişiye fibromiyalji tanısı konulurken bu sayı gün geçtikçe artıyor.

12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü, dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen fibromiyalji sendromuna dikkat çekmek için her yıl anma ve bilinçlendirme çalışmalarıyla öne çıkan özel bir gündür. 20 yıllık sektör deneyimiyle Orzaks da, bugün özelinde Fibromiyalji Webinarı düzenliyor. Kurulduğu günden bu yana sağlığı önceliklendiren şirket, bu webinarla kaliteli yaşam için farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Orzaks Medikal Müdürü Dr. Feyza Özdemir, hastalığa ilişkin şunları söyledi: “Fibromiyalji yaygın kas-iskelet sistemi ağrıları, yorgunluk, uyku bozuklukları ve bilişsel sorunlarla seyreden, kronik bir sağlık sorunudur. Tanı süreci ve tedavi yönetimi açısından ciddi zorluklar barındıran bu kompleks sendrom, özellikle kadınlarda 6 ila 9 kat daha sık görülüyor.” ¹

Erken tanı hastalığın tedavisinde kritik öneme sahip

Dr. Özdemir, fibromiyaljinin kronik yorgunluk, depresyon, beyin sisi, sindirim sorunları, kas ve eklem ağrıları gibi çok sayıda belirtiyle kendini gösteren karmaşık bir sendrom olduğunu vurguladı. ¹ Kadınlarda daha yaygın görüldüğünü belirterek, “Bu hastalığın, genel popülasyondaki oranı yaklaşık yüzde 2’dir. Şehirleşmiş bölgelerde bu oran yüzde 11’e kadar çıkabilirken, ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişiye fibromiyalji tanısı konuluyor. Erken tanı, hastalığın yönetiminde tedavi başarısını doğrudan etkileyen önemli bir faktör oluyor.” ²dedi.

“Fibromiyalji, kas sistemi dışında sinir sistemini de etkiliyor”

Dr. Feyza Özdemir, fibromiyalji, sıklıkla omurga ve uzuvlar boyunca hissedilen yaygın ağrılarla kendini gösterdiğine değindi. Özdemir: “Kas ve tendonlardaki kısalmalar, sinir sıkışmalarının da eşlik ettiği durumlarda ağrının şiddetlenmesi mümkün olabilir. Özellikle boyun, sırt ve bel bölgesindeki derin omurga kaslarının rolü büyüktür. Bu kaslar, bazen sinir sıkışmalarına yol açarak ağrı döngüsünü tetikleyebilir. Baş ağrıları da çoğu zaman boyun kaynaklı yansıyan ağrılardan ya da çevresel kas problemlerinden kaynaklanır. Tüm bu bulgular, fibromiyaljinin yalnızca kas-iskelet sistemini değil, aynı zamanda sinir sistemini de etkileyen sistemik bir sorun olduğunu ortaya koyar.” ³ şeklinde konuştu.

Tedavide Bütüncül Yaklaşımın Önemi

Dr.Feyza Özdemir fibromiyalji hastalığının tedavisine dair tavsiyelerde bulundu: “Hastalığın tedavisinde hedef, yalnızca semptomları baskılamak değil, hastayı yeniden işlevsel bir yaşama döndürmektir. Hastaların günlük hayata aktif katılımı için yataktan kalkmaları ve hafif egzersizlerle desteklenmeleri büyük önem taşır. Bu fiziksel destek, kas sağlığını korurken aynı zamanda psikolojik dayanıklılığı da artırır. Tedaviye uyumun sağlanabilmesi için reçete edilen ilaçların önerilen doz ve sıklıkta kullanılması gerekir. Disiplinli ve çok yönlü bir tedavi planı, semptomların kontrol altına alınmasında en etkili yoldur.”

“Magnezyum takviyesinin fibromiyalji yönetiminde tamamlayıcı bir rol üstleniyor”

Ayrıca Dr. Feyza Özdemir magnezyum takviyelerinin semptomların hafifletilmesinde etkisi olduğunu belirtti. Özdemir, “Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, magnezyum takviyesinin fibromiyalji yönetiminde tamamlayıcı bir rol üstlenebileceğini gösteriyor. Fibromiyalji tanısı almış 60 kadın hasta ile yürütülen kontrollü bir çalışmada, hastalar üç gruba ayrılarak 8 hafta boyunca magnezyum sitrat, amitriptilin veya her ikisinin kombinasyonuyla tedavi edilmiştir. Tedavi öncesi ve sonrası yapılan değerlendirmelerde ağrı yoğunluğu, hassas nokta sayısı, yaşam kalitesi ve psikolojik durum gibi birçok parametre takip edilmiştir. Bulgular, magnezyum sitratın gerek tek başına gerekse kombinasyon tedavisinde anlamlı iyileşmeler sağladığını ortaya koymuştur.” ⁵ şeklinde konuştu.

Ayrıca Dr. Özdemir, magnezyumun yalnızca kullanımı değil, formunun da önemli olduğunun da altını çizdi: “Sitrat formu yüksek emilimle öne çıkarken, bisglisinat stres ve uyku desteğinde, malat ise enerji artışında tercih edilen formlar arasında yer alır. Bu nedenle fibromiyalji yönetiminde, bilimsel verilerle desteklenen ve kişiye özel olarak seçilen magnezyum formlarının kullanımı önerilir.” ⁵ diyerek değerlendirmelerini sonlandırdı.

KAYNAKÇA:

  1. Lowry E, Marley J, McVeigh JG, McSorley E, Allsopp P, Kerr D. Dietary Interventions in the Management of Fibromyalgia: A Systematic Review and Best-Evidence Synthesis. Nutrients. 2020 Aug Kia S, Choy E. Update on treatment guideline in fibromyalgia syndrome with focus on pharmacology. The Biomedicines 2017;5(20): doi:10.3390/biomedicines5020020.
  • Marques AP, Santo ASE, Berssaneti AA, Matsutani LA, Yuan SLK. Prevalence of fibromyalgia: literature review update. Rev Bras Reumatol. 2017;57(4):356-363.

Ata AM, Çetin A. Fibromiyalji tanımı, epidemiyolojisi. Türkiye Klinikleri J PM&R-Special Topics 2015;8(3):1-4.
https://www.emseyhospital.com.tr/tr-TR/blog/category/fibromiyalji-nedir-ve-belirtileri-nelerdir#:~:text=Toplumda%20genel%20olarak%20yakla%C5%9F%C4%B1k%20y%C3%BCzde,kad%C4%B1nlarda%20erkeklerin%209%2D10%20kat%C4%B1d%C4%B1r