EVDE DEKORATİF MUM YAPIMI

mum-yapımı

 

Günün stresi, hayat koşuşturmacısı  are continuing to take their toll on many of us, so it’s little wonder that candles are as popular as ever.

  • Bal mumu veya parafin
  • Saf pamuklu ip ya da mum fitili
  • Renklendirici (pastel boya, mum boyası, ya da baharatlar ve bitkiler)
  • Doğal esans
  • Mumu yerleştirmek için cam ya da seramik kap/mumluk
  • Şiş ya da yemek çubuğu
  • Bant, makas
  • Cam kase

 

Isıtma işlemleri için tencere ya da bir kap, fırın ya da ocak.

mum-yapımÖncelikle işe mumları koyacağınız kapları temizleyerek başlayabilirsiniz. Herhangi bir bulaşık deterjanı iş görür, önemli olan temizlediğiniz kapları iyice kurutmak. Temizlediğiniz kapların içine pamuklu ipi ya da fitilinizi yerleştirin. Fitil yerleştiriyorsanız metal kısmının kabın tabanına gelmesi gerekiyor. Fitili ya da pamuk ipini sabitlemek için iki adet çubuk yeterli olacaktır. Çubukların sabit durması için bant  ya bir lastik kullanabilirsiniz.

Mumu hazırlamak için katı halde bulunan parafini bir kabın ya da tencerenin içinde kısık ateşte eritin. Bu işlem kullandığınız tencereye zarar vereceği için eski veya kullanmayacağınız bir ürün seçmeniz sizin için daha iyi olabilir. Eriyen parafinin içine stearini ekleyin. Sıvı hale gelene kadar karıştırmaya devam edin. Tam olarak sıvı hale geldikten sonra karışımın içerisine renklendirici olarak mum boyası veya pastel boya kırıntıları ilave edebilirsiniz. Biz tabii ki sentetik boyalar ya da kimyasal renklendiriciler kullanmaktansa hiç kullanmamayı ya da renk ve koku vermesi açısından doğal bitkileri, çiçek ve meyveleri ya da baharatları kullanmayı tercih ediyoruz. İsterseniz eriyen, sıcak bal mumuna hem farklı renk vermesi hem de aromaterapik etki yaratması için zerdeçal, safran gibi baharatlar karıştırabilirsiniz. Aynı şekilde bitkilerden faydalanmak isterseniz, bir yağın içine katıp kaynattığınız çiçek ya da bitkilerden yararlanabilirsiniz. Yağın içerisinde kaynayan bitki özünü yağa verir. Ayçiçeği, toz yosun, mürver, karahindiba, kantaron gibi bitkiler ve ekinezya, gül, papatya, altınbaşak, lavanta, sümbül, kurutulmuş amberçiçeği, mavi kantaron gibi birçok çiçeğin taç yaprağı da doğal boya olarak kullanılabilir. Eğer baharat, çiçek ya da bitki kullanırsanız ayrıca esans koymanıza da gerek kalmaz.

Renk ve koku veren bir başka doğal çözüm püre haline gelmiş meyveler olabilir. Yaban mersini, ahududu, çilek gibi kara orman meyveleri, pancar, soğan kabuğu işinize yarayacaktır.

Kaplara mum için hazır olan sıvıyı hızlı bir şekilde dökün. Oda sıcaklığında bir müddet beklettikten sonra donması için buzdolabına koyun. Donma işlemi tamamlandıktan sonra mumunuz kullanıma hazır olacak.